Selecteer een pagina

Steven van dingenen – Marketing & leadership

Geld is niet jouw ultieme doel: Wat dan wel?
juni 22, 2023

Geld: het foute objectief?

Ja, je hebt het goed gelezen. Geld mag niet het ultieme objectief zijn, noch in je carrière, noch in je leven. “Maar Steven,” hoor ik je zeggen, “zonder geld komen we nergens.” Inderdaad, geld is noodzakelijk – het houdt de wereld draaiende. Maar het mag niet je drijvende kracht zijn. Het mag niet je obsessie worden. 

De verborgen kosten van geld

Na een kwarteeuw in de reclamewereld te hebben doorgebracht, heb ik dit keer op keer gezien. Bedrijven die hun ziel verkopen voor winst. Leiders die hun teams behandelen als kostenposten of winstmachines, in plaats van als mensen. De obsessie met geld creëert onnodige stress, een verkeerde focus en uiteindelijk een ongezonde werkplek.

Het ware doel: Liefde

“Maar Steven, wat is dan het juiste objectief?” Het antwoord is simpel, maar toch complex. Het antwoord is liefde. Liefde voor je vak, liefde voor je team, liefde voor wat je doet. Het zijn de bedrijven en leiders die gedreven worden door deze liefde die het meest succesvol zijn. 

Het succesverhaal van Steve Jobs en Gert Verhulst

Neem bijvoorbeeld Steve Jobs. Denk je dat hij Apple heeft opgebouwd met de intentie om de rijkste man ter wereld te worden? Of was het zijn liefde voor technologie die hem voortstuwde? Of neem Gert Verhulst, dichter bij huis. Was zijn doel met Studio 100 om rijk te worden, of om kinderen te laten lachen?

De liefdevolle vakidioot

Ik ben altijd een liefdevolle vakidioot geweest. Ik heb een diepe liefde voor mijn vak, ondanks de uitdagingen en veranderingen. Mijn vennoot en ik zijn deBottomLine gestart vanuit liefde voor ons vak, onze klanten, en de wil om echt van dienst te zijn.

De verleiding van geld

De uitdaging is om niet te vervallen in de verleiding van geld. Het is gemakkelijk om je doelen te vergeten als je geconfronteerd wordt met de realiteit van operationele kosten. Maar liefde moet de drijvende kracht blijven, het moet de basis blijven waarop je jouw bedrijf en je leven bouwt. 

Liefde, niet geld, als de ziel van je bedrijf

Ik heb te vaak bedrijven gezien die hun ziel verkopen voor groei. Fusies en overnames die alleen bedoeld zijn om meer geld te maken, om het marktaandeel te vergroten. Vaak gaat dit ten koste van de ziel van het bedrijf. De liefde wordt eruit gehaald, vervangen door koude, harde cijfers. 

Conclusie: Liefde boven alles

Dus hier is mijn pleidooi: maak van geld niet je ultieme doel. Laat liefde de basis zijn waarop je jouw bedrijf en je leven bouwt. Het is de enige manier om trouw te blijven aan jezelf, om je passie te volgen en om succesvol te zijn.

Let op, ‘love is NOT all you need’, maar het is wel de start en basis van iets moois. Laat liefde je gids zijn, en succes zal volgen.


Ik draag deze blog op aan de beste vennoot ooit: Veerle Dauwe.


Bronnen:

Steve Jobs en de liefde voor technologie