Selecteer een pagina

Steven van dingenen – Marketing & leadership

Generatie Z: de uitdaging van liefde in het management 
mei 24, 2023

Het belang van generaties en hun invloed

Het begrijpen van generaties en hun invloed is essentieel als we willen inzien hoe we het beste met elkaar kunnen omgaan. We moeten daarbij ook begrijpen wat elk van ons van thuis uit heeft meegekregen. Dit maakt het onderwerp zo boeiend. Het wordt interessant als we kijken naar hoe generaties elkaar hebben beïnvloed volgens de studies van Lancaster & Stillman (2002) en Strauss & Howe (1991). 

Laten we eerst eens kijken naar de generaties en hoe ze gelinkt zijn qua ouders en kinderen: 

  1. De stille generatie (1930-1940) zijn de ouders van Generatie X (1955 – 1970).
  2. De Babyboomers (1940 – 1955) zijn de ouders van de Praktische generatie (1970 – 1985).
  3. Generatie X (1955 – 1970) zijn de ouders van van Generatie Y (1980 – 1994) (of die fameuze millenials)
  4. De praktische generatie (1970 – 1985) zijn de ouders van Generatie Z (1990 – 2000) en Generatie Alpha (2000 – 2011).

Elke generatie draagt de basisprincipes die ze hebben geleerd en ervaren over aan hun nakomelingen, maar deze komen door de veranderende wereld op een andere manier tot uiting.

Neem bijvoorbeeld Generatie X: dit is de generatie die nu richting pensioen gaat of net met pensioen is. Zij zijn grootgebracht door de stille generatie, die geboren zijn in het tijdperk van wereldoorlogen. De stille generatie heeft moeten overleven, kende zware tijden, wat hen heeft aangezet tot voorzichtigheid en spaarzaamheid. Deze waarden hebben ze doorgegeven aan Generatie X, wat hen tot een voorzichtige en spaarzame generatie heeft gemaakt die zelfredzaam is en grote structuren heeft gebouwd voor veiligheid.

Vervolgens hebben we de praktische generatie, die is opgegroeid met de babyboomers, een periode van stijgende welvaart. Hierdoor hebben zij geleefd in een wereld waarin ‘alles mogelijk is’. Geïnspireerd door ‘er kan meer’, hebben zij de mentaliteit van ‘alles kan’ aangenomen. De spaarzaamheid van de vorige generatie is niet meer nodig en de zoektocht naar levensgeluk en zelfontplooiing begint. Dit is de generatie die ‘job hoppen’ heeft geïntroduceerd, op zoek naar levensgeluk en zelfontplooiing.

Daarna hebben we de millenials of generatie Y. Zij zijn opgegroeid met het internet en hebben dus een overvloed aan informatie en digitale mogelijkheden. Ze nemen de zoektocht naar zelfontplooiing, die door de vorige generatie (de praktische generatie) is begonnen, over en intensiveren deze. Hun voorzichtigheid richt zich niet langer op het materiële, maar op het immateriële: gevoelens, het ‘eigen welzijn’, het evenwicht.

Tenslotte hebben we Generatie Z, de echte digital natives. Ze zijn geboren multitaskers en zetten de zoektocht naar zelfontplooiing die hun ouders (de praktische generatie) zijn begonnen in een hogere versnelling!

Het pad van generaties door Maslow’s Piramide

De impact op werkattitude is aanzienlijk. Terwijl babyboomers en de praktische generatie zich bezighielden met het materiële en een start maakten richting zelfontplooiing, zijn onze millennials de eerste generatie die voluit kiezen voor gevoelens boven werk, zoals aangegeven door Coupland (1991).

Dit brengt ons bij Maslow’s piramide van behoeften, een concept dat velen zullen herkennen uit hun economielessen. Deze piramide rangschikt behoeften in een bepaalde volgorde (Maslow, 1943).

1. De basis van de piramide zijn de lichamelijke behoeften. Dit is waar onze stille generatie mee bezig was na de wereldoorlogen.

2. De volgende laag is die van veiligheid en zekerheid. Dit is waar de babyboomers de focus hebben gelegd en wat heeft geleid tot de voorzichtigheid en spaarzaamheid die ze hebben doorgegeven aan de praktische generatie.

3. Dan komt de laag van sociaal contact. Generatie X heeft dit naar buiten gebracht via een actiever sociaal leven.

4. De laag van erkenning en waardering ligt volledig bij de praktische generatie, die het pad van zelfontplooiing begon te bewandelen.

5. Ten slotte hebben we de top van de piramide: zelf-realisatie. Dit heeft te maken met ethiek, onbevooroordeeld zijn, en zelfbewustzijn. Dit is in lijn met onze millennials en generatie Z volgens de studies van Dimock (2019) en Turner (2015).

Nu we deze patronen hebben vastgesteld, kunnen we beter begrijpen hoe we deze unieke generaties moeten managen. En dat brengt ons bij het concept van ‘managen met liefde’. Liefde speelt een essentiële rol bij het managen van Generatie Z, en eigenlijk van alle generaties.

Het overbruggen van de generatiekloof

Inzicht in deze generatiewisseling en de evolutie van behoeften volgens de piramide van Maslow kan managers helpen om beter om te gaan met hun werknemers. Het wordt een uitdaging om de behoeften van generatie Z, die zich richt op zelf-realisatie en emotionele veiligheid, te vervullen in een professionele context.

Conclusie: Generatie Z managen met liefde

Het concept van liefde speelt een belangrijke rol bij het managen van Generatie Z. Dit betekent niet noodzakelijk romantische liefde, maar eerder een diep respect en zorg voor het welzijn en de groei van je teamleden.

Ik probeer Generatie Z met liefde te managen met onder andere aandacht voor deze kernelementen:

  • Creëer een inclusieve cultuur waarin diversiteit wordt gewaardeerd en waarin elke persoon zich geliefd en gerespecteerd voelt.
  • Bied flexibiliteit in werkuren en werkplek, en toon empathie voor hun behoefte aan werk-privé balans.
  • Geef ruimte voor innovatie en creativiteit. Toon waardering voor hun unieke ideeën en bijdragen, en stimuleer hun liefde voor leren en groei.
  • Stel persoonlijke ontwikkeling centraal en investeer in coaching en training. Toon je liefde door te investeren in hun groei, zowel professioneel als persoonlijk.
  • Wees transparant en eerlijk in je communicatie. Liefde betekent ook vertrouwen opbouwen door openheid en integriteit.

Het managen van Generatie Z kan een uitdaging zijn, maar als we liefde in de mix brengen, kunnen we een sterke, respectvolle en zorgzame band opbouwen met deze unieke generatie. Dit is niet alleen goed voor hen, maar ook voor de hele organisatie. Met de juiste aanpak en inzicht, kan het managen met liefde een kans zijn om je organisatie te verrijken met nieuwe ideeën, perspectieven en energie.


Ik draag deze blogpost op aan alle gen Z’ers van deBottomLine!


Bronnen:

1. Lancaster, L. C., & Stillman, D. (2002). When Generations Collide. HarperCollins.

2. Strauss, W., & Howe, N. (1991). Generations. William Morrow & Company.

3. Coupland, D. (1991). Generation X: Tales for an Accelerated Culture. St. Martin’s Press.

4. Dimock, M. (2019). Defining generations: Where Millennials end and Generation Z begins. Pew Research Center.

5. Turner, A. (2015). Generation Z: Technology and Social Interest. Journal of Individual Psychology.

6. McCrindle, M., & Wolfinger, E. (2014). The ABC of XYZ: Understanding the Global Generations. McCrindle Research Pty Limited.

7. Maslow, A. H. (1943). A theory of human motivation. Psychological review, 50(4), 370.