Selecteer een pagina

Steven van dingenen – Marketing & leadership

De Koude Zakelijke Wereld: Waar is de Liefde?
mei 11, 2023

Laten we beginnen met de definities van de woorden ‘zakelijk’, ‘business’ en ‘corporate’. Volgens Van Dale betekent ‘zakelijk’: “Wat te maken heeft met handel of bedrijven”(1). ‘Business’ wordt gedefinieerd als: “Handel, onderneming, zaak”(2) en ‘corporate’ als: “betrekking hebbend op een onderneming of een lichaam”(3). Deze definities wijzen allemaal op transacties tussen twee bedrijven. Maar wat als we deze termen gebruiken om een stijl te beschrijven? Een stijl die vaak wordt geassocieerd met koude, afstandelijke, beleefde en serieuze interacties.

Maar waar is de liefde gebleven in het zakenleven? Waar is het gevoel, het respect?

Zakelijk = Koud?

Meer dan 100 jaar geleden werd zakendoen gedaan vanuit vertrouwen en respect. Een handdruk volstond vaak om een deal te beklinken. Tegenwoordig schuilt de zakelijke wereld achter contracten, cijfers, KPI’s, processen en procedures. Niet dat deze elementen overbodig zijn, ze bieden structuur en controle in zakelijke relaties. Maar toch, waar is het vertrouwen gebleven?

Liefde in Business?

Is het absurd om te praten over ‘liefde’ in de zakenwereld? Niet volgens de sociologische definitie: “gevoel van grote genegenheid”(4). Of de psychologische definitie: “uiting of gevoel van grote rechtstreekse betrokkenheid”(5). Is dat niet waar het in zakelijke relaties om zou moeten gaan?

Meer dan een Transactie

Wanneer je de liefde in een zakelijke relatie koestert en uitdraagt, is het resultaat vaak beter. Het gaat verder dan een ’transactionele relatie waarin goederen of diensten tegen geld worden geruild’, je gaat elkaar echt helpen. Voor meer dan het geld. Je kunt je passie erin kwijt. Je voelt je gewaardeerd, nuttig en fijn.

Warme Genegenheid in Zakelijke Contacten

Help elkaar, vanuit een warme genegenheid. Laat dat zien. Laat dat voelen. Toon je zachte kant en verras. Ik heb dit zelf ervaren toen ik onlangs een klant bezocht. We hadden mooie resultaten geboekt, maar de marketingdirecteur zou het bedrijf verlaten. Tijdens de laatste vergadering met haar had ik een bos bloemen bij om haar te bedanken en succes te wensen. Dat is de kracht van betrokkenheid en respect.

Liefde in Zaken Doen: een Gek Idee?

Misschien is ‘liefde’ in zakendoen niet zo’n gek idee, toch? Zoals in romantische relaties, moet liefde worden opgebouwd en onderhouden. Zonder onderhoud dooft de liefde uit, en zo ook de zakelijke relatie.

Het Belang van Vertrouwen en Respect

Wanneer er vertrouwen en respect zijn, kun je meer met elkaar delen en ook moeilijke momenten aangaan. Dit bleek toen we dit jaar een nieuw merk lanceerden met een klant die we al meer dan tien jaar kennen én graag zien. We begonnen aan het project zonder enige budgettaire afspraak, wetende dat het later wel goed zou komen. Omdat we elkaar kenden, respecteerden en wisten dat we altijd alles tegen elkaar konden zeggen. Het resultaat was uitstekend: deadlines gehaald, eerste doelstellingen ruimschoots overschreden en vooral: we wisten dat we dit samen konden doen, vanuit die warme genegenheid. En ja, we zijn ondertussen betaald! 

Liefde maakt niet blind

Let op, er is wel een voorwaarde verbonden aan het ontwikkelen van deze genegen band, en dat is de basisdienstverlening of de basiskwaliteit van het product. Zoals eerder gezegd moet liefde groeien (geen ‘love at first sight’) maar dat wordt soms belemmerd door de ervaring. Ik ga er van uit dat kwaliteit van wat je biedt het Olympisch minimum is. In producten vandaag is dat geen probleem (geen enkele auto gaat meer stuk), in dienstverlening is dat een meer subjectief gegeven maar ook daar kan je er alles aan doen om de basiskwaliteit te garanderen en te benadrukken. 

Ik sta niet alleen

Toen ik me al deze bedenkingen maakte, vroeg ik me af of ik de enige was die er zo over dacht… en gelukkig: nee!

Volgens de Harvard Business Review kan emotionele intelligentie een belangrijke rol spelen bij het veranderen van de bedrijfscultuur(6). Ook Forbes benadrukt het belang van intermenselijke relaties op het werk(7). Het lijkt er dus op dat de ‘zakelijke’ wereld klaar is voor een meer menselijke benadering.

Het bouwen van vertrouwen is een andere cruciale factor in zakelijk succes, zoals uitgelegd door The Balance(8). Dit wordt verder versterkt door Psychology Today, dat stelt dat vertrouwen de basis is voor effectieve communicatie(9).

Zelfs Business Insider erkent het belang van affectie en persoonlijke connectie in de zakenwereld(10). Het lijkt er dus op dat we inderdaad in de richting gaan van meer ‘liefde’ in de zakenwereld.”

Dit is niet alleen een theorie, maar iets dat we in de praktijk brengen. En de resultaten zijn er om het te bewijzen. Wanneer we ‘liefde’ in onze zakelijke relaties brengen, zien we betere resultaten, betere communicatie en een betere algehele bedrijfscultuur. 

Maar liefde in zaken gaat niet alleen over cijfers en winst. Het gaat over mensen, over het creëren van een omgeving waar mensen zich gewaardeerd voelen en waar hun bijdrage ertoe doet. Het gaat over het opbouwen van relaties die verder gaan dan de gebruikelijke zakelijke transacties.

Zoals Simon Sinek zegt:

“Mensen willen niet kopen wat je doet, ze willen kopen waarom je het doet”.

Simon Sinek

En ons ‘waarom’ is liefde. Liefde voor ons werk, liefde voor onze klanten, liefde voor het maken van een verschil. 

Dus ja, misschien is het tijd om de koude, kille zakelijke wereld te veranderen. Om te beginnen met het brengen van wat warmte, wat menselijkheid, wat liefde in onze zakelijke relaties. Want uiteindelijk zijn we allemaal mensen, en mensen hebben behoefte aan connectie, aan respect, aan liefde.

De Essentie van Zakelijke Contacten

Ik pleit er dus voor om dat koude en kille van ‘corporate’ en ‘business’ overboord te gooien en ons terug te focussen op wat echt telt: het werken met mensen. Laat ons elkaar graag zien, laat ons werken aan elkaar graag zien. Het maakt het werken een stuk makkelijker.

Laten we dus beginnen met het brengen van wat liefde in onze zakenwereld. Wie weet wat voor geweldige dingen we samen kunnen bereiken?

En onthoud, zoals Ken Hughes altijd zegt:

“Mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je deed, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze liet voelen”.

Ken Hughes

Dus verspreid samen met mij liefde en ontdoe dat woord ‘zakelijk’ van zijn kille connotatie.

… en als je tot hier hebt gelezen, weet: ‘ik hou van jou’.


Ik draag dit blog met liefde op aan Ann en Catherine. 


bronnen

1: [Van Dale, Definitie van ‘Zakelijk’](https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/zakelijk)

2: [Van Dale, Definitie van ‘Business’](https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/business)

3: [Van Dale, Definitie van ‘Corporate’](https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/corporate)

4: [Wiktionary, Definitie van ‘Liefde’](https://nl.wiktionary.org/wiki/liefde)

5: [Wiktionary, Definitie van ‘Liefde’](https://nl.wiktionary.org/wiki/liefde)

6: [Hoe emotionele intelligentie de bedrijfscultuur kan veranderen – Harvard Business Review](https://hbr.org/2017/02/how-emotional-intelligence-can-boost-your-career-and-save-your-life)

7: [Het belang van intermenselijke relaties op het werk – Forbes](https://www.forbes.com/sites/christinecomaford/2016/08/06/the-1-office-perk-natural-light/#3439d31c49e4)

8: [Zakelijk vertrouwen: De belangrijkste factor in zakelijk succes – The Balance](https://www.thebalancecareers.com/how-to-build-trust-1919310)

9: [Waarom vertrouwen de basis is voor effectieve communicatie – Psychology Today](https://www.psychologytoday.com/intl/blog/trust-the-new-workplace-currency/201909/why-trust-is-the-foundation-effective-communication)

10: [Het belang van affectie en persoonlijke connectie in de zakenwereld – Business Insider](https://www.businessinsider.com/sc/why-relationships-matter-in-business-2015-6)